De art nouveau (ca. 1895 tot aan de Eerste Wereldoorlog) en de art deco (ca. 1920-1930) waren een bewuste reactie tegen het gebrek aan originaliteit van de 19de-eeuwse neostijlen. In de Kerkstraat te Waasmunster komt de art nouveau echter slechts sporadisch tot een afwijzing van de klassieke bouwstijlen. Zo is bijvoorbeeld het voor de art nouveau zo typische houtwerk in de gevels volledig afwezig. De woningen zijn meestal opgetrokken in baksteen en achteraf bepleisterd. Het voornaamste stijlkenmerk van de art deco is de aanwezigheid van een geglazuurd parament. De gevels van enkele woningen zijn immers geheel of gedeeltelijk met geglazuurde tegels of ander keramisch materiaal bekleed. De groene kleur domineert hierin.

Enkele voorbeelden.

  • Hoogstraat 5. De benedenverdieping van deze woning is integraal met een groen, geglazuurd parament bekleed.
  • Kerkstraat 35   en 48. Er komen siertegels boven de ramen van de gelijkvloerse verdieping voor.