Deze stijlvorm kwam tijdens het keizerschap van Napoleon I eerst in Frankrijk tot ontwikkeling en veroverde nadien snel de omliggende landen. Het Romeins classicisme was ook hier de inspiratiebron voor een stijl die tussen het rococo en het classicisme kan geplaatst worden. Het empire is de stijl van talrijke plattelandskastelen uit het begin van de 19de eeuw (o.m. het kasteel Ortegat-Vermeulen), maar duikt ook geregeld in de burgerwoningen van de dorpscentra op. De bakstenen gevels zijn steeds bepleisterd en met brede Franse voegen geritmeerd. De muuropeningen zijn deels rechthoekig, deels rondboogvormig. Gebouwen in empire-stijl zijn vaak twee en een halve bouwlaag hoog. Zuilen met sfinxen, urnen, griffioenen en papyruska­pitelen behoren tot de ornamenten van deze keizerlijke stijl.

Enkele voorbeelden.

  • Kerkstraat 23 . Let op de afgeronde hoeken van de muuiopeningen! Deur in een arduinen lijstwerk met fraai bovenlicht. Versierde daklijst. Huis gelegen vlak naast de toegangsweg naar het kasteel Blauwendael.
  • Kerkstraat 36.
  • Kerkstraat 56 .